Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021

Απολογισμός δράσεων της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για το 2021

 Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων παρά τους περιορισμούς της πανδημίας προχώρησε σε αρκετές δράσεις και παρεμβάσεις το 2021. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

·         Δημόσια παρέμβαση για την άμεση απεμπλοκή του Πολυτεχνείου Κρήτης από τα σχέδια ξενοδοχοποίησης – ιδιωτικοποίησης του ιστορικού λόφου Καστέλι, με παράλληλη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα με ελεύθερη πρόσβαση για όλους και δημόσια χρήση των ιστορικών χώρων για πολιτιστικούς κι εκπαιδευτικούς σκοπούς(Φεβρουάριος 2021)

·         Παρέμβαση ενάντια στα σχέδια για καύση σκουπιδιών στην Κρήτη, τονίζοντας ότι αποτελεί θέση αρχής η εναντίωση στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών κι ότι πρέπει να δοθεί το βάρος στη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση στην πηγή.(Μάρτιος 2021)

·         Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, μιλήσαμε για τις Γυναίκες στο Περιβαλλοντικό Κίνημα: από τη Greta Thunberg στη Σουηδία μέχρι τη Jane Goodall και τη Winona Laduke στις ΗΠΑ, τη Vandana Shiva στην Ινδία και την Isela Goncalez Diaz στο Μεξικό, τη Naomi Klein στον Καναδά έως τις ιθαγενείς γυναίκες στον Αμαζόνιο. (Μάρτιος 2021)

·         Τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας να προστατέψουμε και να διευρύνουμε πάρκα και χώρους πρασίνου όπως ο Δημοτικός Κήπος Χανίων, οι Άγιοι Απόστολοι και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης,(Μάρτιος 2021)

·         Θυμίσαμε την αξία του νερού και των υγροτόπων ενάντια και στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού(22 Μαρτίου 2021).

·         Επικροτήσαμε τη νίκη της κινητοποίησης μαθητών και κατοίκων της Νέας Χώρας με τη διασφάλιση ότι δε θα οικοδομηθεί ο ελεύθερος χώρος προς την πλευρά της θάλασσας στο χώρο της ΑΒΕΑ. Η περιοχή της Νέας Χώρας και το σχολείο που στεγάζεται εκεί χρειάζονται ελεύθερους χώρους πρασίνου (28 Μαρτίου 2021).

·         Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την Επίθεση στα δέντρα της πόλης με αφορμή την κοπή μεγάλων δέντρων στα Ενετικά τείχη και τα σχέδια για κοπή δέντρων στο Δημοτικό Κήπο. (7 Απριλίου 2021).

·         Συμμετείχαμε στη Συμμαχία για το Κλίμα στέλνοντας κοινή επιστολή με άλλες 24 περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις στην υπουργό Παιδείας ζητώντας την ένταξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Εκπαίδευσης για την Αειφορία στα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών των σχολείων (Απρίλιος 2021).

·         Πήραμε μέρος στην Πανελλαδική Ημέρα Δράσης κατά της καύσης των σκουπιδιών, καθώς παράγονται καρκινογόνες διοξίνες (29 Μαΐου 2021)

·         Ενάντια στα σχέδια για κοπή δέντρων στο Δημοτικό Κήπο Χανίων (Ιούνιος 2021).

·         Ενημερώσαμε για τα κρινάκια της θάλασσας και τη σημασία της προστασίας των αμμόλοφων στις παραλίες (Ιούλιος 2021).

·         Επισημάναμε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα χειροτερεύουν όσο επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα (Αύγουστος 2021).

·         Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για το Νερό στο Στύλο του Αποκόρωνα (Σεπτέμβριος 2021).

·         Μιλήσαμε για την επιτακτική ανάγκη της δράσης για το Κλίμα με αφορμή τις παγκόσμιες κινητοποιήσεις (Σεπτέμβριος 2021).

·         Οργανώσαμε γι’ άλλη μια χρονιά τη Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη Αγιάς τονίζοντας τη σημασία των υγροτόπων (Οκτώβριος 2021).

·         Συμμετείχαμε σε πρόγραμμα Erasmus+ για το Νερό στην Πορτογαλία.

·         Συμμετείχαμε σε πρόγραμμα Εrasmus+ για το Κλίμα, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

·         Ζητήσαμε να προβλεφθεί Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα κτήρια των παλιών Παιδικών Εξοχών στους Αγίους Αποστόλους (Οκτώβριος 2021).

·         Συμμετείχαμε με δράση στην Πλατεία Αγοράς των Χανίων στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα στις 6 Νοεμβρίου 2021

·         Κυκλοφορήσαμε ένα νέο ψηφιακό τεύχος της οικολογικής εφημερίδας «Φουρόγατος» με αφιέρωμα στα 32 χρόνια της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων (Δεκέμβριος 2021).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου