Οι παρεμβάσεις της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων συνέβαλαν σε πολλές αλλαγές στα Χανιά:
Ø Στην υιοθέτηση της ανακύκλωσης ως εναλλακτικής λύσης για την κατάργηση του αίσχους της χαράδρας του Κουρουπητού όπου τα σκουπίδια αυτοαναφλέγονταν κι είχαν οδηγήσει σε καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η ανακύκλωση στα Χανιά ξεκίνησε από την Οικολογική Πρωτοβουλία που συνέλεγε χαρτί για ανακύκλωση στα γραφεία της και το έστελνε στην Αθήνα από το 1989, πριν τελικά το 1991 υιοθετηθεί από το Δήμο Χανίων αυτή η λύση. Σήμερα, στα Χανιά γίνεται διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων που στέλνονται για ανακύκλωση σε ειδικά εργοστάσια, ενώ η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων Χανίων παράγει και φυτόχωμα – κομπόστ από τα οργανικά υπολείμματα, πρωτοπορώντας πανελλαδικά. Καθοριστική υπήρξε λοιπόν η οικολογική παρέμβαση στο θέμα αυτό.
Ø
Στην αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων με τις τέσσερις παραλίες και το δάσος δίπλα στα Χανιά. Μετά από πολύχρονη εκστρατεία που ξεκίνησε το 1999 από την Οικολογική Πρωτοβουλία και συνεχίστηκε από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων, συγκεντρώθηκαν 11,500 υπογραφές, έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις όπως οι «Χαρταετοί ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων» που καθιέρωσαν την περιοχή ως κλασικό πλέον χώρο αναψυχής για την Καθαρά Δευτέρα κι όχι μόνο. Σήμερα, καθημερινά, χιλιάδες Χανιώτες κι επισκέπτες απολαμβάνουν το δάσος, το πράσινο τους ελεύθερους χώρους και τις ελεύθερες παραλίες δίπλα στα Χανιά, στο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης που οι ίδιοι οι πολίτες εξασφάλισαν με τις κινητοποιήσεις τους κόντρα σε ισχυρά συμφέροντα.
Ø Στην προώθηση της βιολογικής γεωργίας και της υγιεινής διατροφής με καθαρά προϊόντα μέσα από τη συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών οικολογικών προϊόντων, ενάντια στη χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και κόντρα στους αεροψεκασμούς που δηλητηρίαζαν την αγροτική γη.
Ø Στην προώθηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με σεμινάρια και δράσεις με εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ø Στην περιβαλλοντική ενημέρωση με την έκδοση από το 1994 της οικολογικής εφημερίδας «Φουρόγατος» που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ψηφιακή έκδοση.
Ø Στην αποτροπή της καταστροφής φαραγγιών αλλά και της Γαυδοπούλας (εκεί σχεδίαζαν σταθμό μεταφόρτωσης κοντέινερ που αποτράπηκε με 15.000 υπογραφές και κινητοποιήσεις).
Ø Στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού του νερού (συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία) και στην ανάδειξη της αξίας των περιοχών NATURA 2000 και των υγροτόπων της λίμνης της Αγιάς και της λίμνης του Κουρνά (με εκδηλώσεις όπως οι «Γιορτές των Πουλιών» κάθε χρόνο) Ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις και παρεμβάσεις (όπως η αντίθεση στην κοπή δέντρων και μείωση των χώρων πρασίνου αλλά και στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση- ξενοδοχοποίηση του ιστορικού Λόφου Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων που θα διώξουν Χανιώτες και επισκέπτες μη πελάτες του ξενοδοχείου από το πλέον εμβληματικό σημείο των Χανίων), περιλαμβάνονται και δράσεις για την Κλιματική Κρίση που ήδη πλήττει και τα Χανιά, την Κρήτη, τη χώρα μας και τον πλανήτη ολόκληρο. Για το θέμα αυτό είχαμε μιλήσει μέσα και από τις σελίδες του «Φουρόγατου» ήδη από το μακρινό πλέον 2002 με πρωτοσέλιδο τίτλο «SOS για το Κλίμα».Η Οικολογική Πρωτοβουλία συνεχίζει τη δράση της για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας μας με εμπειρία δεκαετιών και νέα πλέον ορμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου