Ποια είναι η ΟΠΧ




Η «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1989- αρχικά ως άτυπη ομάδα πολιτών στα Χανιά- και συνεχίζει αδιάλειπτα τη δράση της μέχρι σήμερα, ενώ από τον Ιούνιο  του 1997 έχει αποκτήσει και νομική μορφή οικολογικού σωματείου.  Διοικείται από 5μελές Δ.Σ. που εκλέγεται κάθε χρόνο. Είναι η  μακροβιότερη εν ενεργεία οικολογική ομάδα της Κρήτης.

Από το 1997 είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων. Είναι επίσης  καταχωρημένη στο Μητρώο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Συνεργάζεται με πάρα πολλές οικολογικές και γενικότερα κοινωνικές οργανώσεις. Με αντίστοιχες τοπικές οικολογικές/περιβαλλοντικές  οργανώσεις από άλλα μέρη της Κρήτης έχει δημιουργήσει το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Κρήτης «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ».

        Οι παρεμβάσεις της «Ο.Π.Χ.» είναι πολυποίκιλες, και αφορούν όχι μόνο τοπικής σημασίας περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και θέματα περιφερειακής, εθνικής και παγκόσμιας εμβέλειας. Επίσης, θέματα  σχετικά με το ανθρωπογενές περιβάλλον, θέματα πολιτισμού και κοινωνικά, μια και είμαστε αντίθετοι στον στείρο περιβαλλοντισμό.

         Προσπαθώντας να ομαδοποιήσουμε, κατά κάποιο τρόπο, τις διάφορες δράσεις μας, αναφέρουμε τα παρακάτω:


·       Σκουπίδια-ανακύκλωση, αστικά λύματα-μονάδες βιολογικών καθαρισμών  Συμμετοχή σε καμπάνιες και διάφορες εκδηλώσεις από το 1990. Η πρώτη μας εκστρατεία για τη συλλογή χαρτιού στα Χανιά (Φλεβάρης 1990) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης από τη δημοτική αρχή της πόλης που εκλέχτηκε τη χρονιά αυτή. Επίσης  ενασχόληση με το πρόβλημα του Κουρουπητού-όσο διαρκούσε η ανεξέλεγκτη εναπόθεση-καύση εκεί, και με παρακολούθηση των προβλημάτων του ΧΥΤΥ και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης που λειτουργούν σήμερα στην ίδια τοποθεσία. Παρακολουθούμε επίσης τα θέματα των βιολογικών καθαρισμών της ΔΕΥΑ Χανίων, του Β. Αξονα Χανίων και αλλού στο νομό.
·   Προστασία  και ανάδειξη συγκεκριμένων βιοτόπων (Λίμνη Αγυιάς Χανίων, περιοχή Γραμβούσας Χανίων, Φαράγι Μαχαιρών Αποκορώνου, Κριός Σελίνου, Γαύδος-Γαυδοπούλα, Λίμνη Κουρνά, βόρειες και δυτικές ακτές Χανίων κ.α.) Οι ενέργειες που έχουν γίνει αφορούν συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα,  ενημερώσεις, πιέσεις σε τοπικές αρχές, καταγγελίες, μηνύσεις, προσφυγές στην Ε.Ε.  Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Χανίων, οργανώνεται η «Γιορτή των Πουλιών» στους υγρότοπους Αγυιάς και Γεωργιούπολης Χανίων.


· Προγράμματα σχετικά με βιοτόπους του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000» κ.α.: Στα πλαίσια της προστασίας βιοτόπων εντάσσεται και η ενημέρωση που γίνεται για το ευρωπαϊκό δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000», αλλά και η ανάληψη και υλοποίηση προγραμμάτων όπως του ΕΤΕΡΠΣ-ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003-04, για τον περιβαλλοντικό εθελοντισμό, που αφορούσε βιοτόπους του Ν. Χανίων. Μέλος της Ο.Π.Χ., δασολόγος, συμμετέχει στο συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, ως εκπρόσωπος των ελληνικών περιβ/κών οργανώσεων συνολικά.
· Καμπάνια για την προστασία των Αγ. Αποστόλων  Χανίων (Παραλιακή περιοχή, κοντινός πνεύμονας στα Χανιά, που ανήκει στην Ε.Τ.Α. Α.Ε. και απειλείται με ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση).  Η    «Ο.Π.Χ.» κινητοποιείται  από το 1998 με δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις και συλλογή υπογραφών, και συμμετέχει στην Επιτροπή Φορέων Χανίων που έχει συσταθεί.
· Κυνήγι-άγρια ζωή: Ενημερώσεις με διάφορα μέσα, βοήθεια στην περίθαλψη πληγωμένων άγριων ζώων (συνήθως πουλιών και θαλάσσιων χελωνών), σε συνεργασία με κτηνιάτρους και άλλες ειδικευμένες οργανώσεις.
· Παρενέργειες αγροχημικών-αεροψεκασμοί-γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί-εναλλακτικές λύσεις- βιολογική γεωργία-διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών: Έχουν γίνει πάρα πολλές σχετικές εκδηλώσεις, εκδόσεις, παρεμβάσεις, ενώ η Ο.Π.Χ. είναι μέλος και στον Συνεταιρισμό Παραγωγών-Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «ΓΑΙΑ».
· 

· Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Κάθε χρόνο υπάρχει συνεργασία με μαθητές, δασκάλους, καθηγητές, με παροχή υλικού και συνεργασία στα σχολικά προγράμματα Π.Ε, συμμετοχή σε Σεμινάρια και ημερίδες.
· Αρχιτεκτονική κληρονομιά-προβλήματα πόλης-αστικό πράσινο: Πολλά δημοσιεύματα και εκδηλώσεις για το πράσινο της πόλης αλλά και για την Παλιά Πόλη και τα μνημεία, πολλές παρεμβάσεις για σωτηρία δέντρων δεντροστοιχιών της πόλης, δεντροφυτεύσεις.
· Ενεργειακό Κρήτης: Δημοσιεύματα και εκδηλώσεις για τη μονάδα της ΔΕΗ  στην Ξυλοκαμάρα Χανίων, το ενεργειακό πρόβλημα και  τις ήπιες και ανανεώσιμεςμορφές ενέργειας που πρέπει να αναπτυχθούν στο νησί.
· Κοινωνικά θέματα: Προκήρυξη από το 1993 εναντίον του ρατσισμού και  δημοσιεύματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες στα Χανιά. Ήδη από το 2008 οργανώσαμε εκδήλωση για τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.
· Πυρηνικά όπλα, «ειρηνική»(!!!) πυρηνική ενέργεια, αντιπολεμικό κίνημα: συμμετοχή στην παγκόσμια εκστρατεία εναντίον των Γαλλικών πυρηνικών δοκιμών και σε αντιπολεμικές καμπάνιες, εκδηλώσεις για το ατύχημα του Τσέρνομπιλ, διάφορα κείμενα, αφίσσες, φυλλάδια, εκδηλώσεις. 


· Εκδόσεις, δικτυακοί τόποι: Πέρα από πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για πλήθος θεμάτων, από το 1994 εκδίδεται η εφημερίδα «Φουρόγατος», που τώρα είναι διμηνιαία και αποτελεί βήμα έκφρασης για όλες τις περιβ/κές ομάδες της Κρήτης που συμμετέχουν στο δίκτυο «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ».   Συνεργασία όλων των  ομάδων του  δικτύου αυτού είναι και ο δικτυακός τόπος  www.ecocrete.gr, όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις σχετικές ανακοινώσεις και κείμενα των ομάδων αλλά και ένα τεράστιο πλήθος άρθρων οικολογικού περιεχομένου.
·   Δικαστικές προσφυγές: Αν και πιστεύουμε στην απόλυτη προτεραιότητα της ενημέρωσης των πολιτών, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, της πολιτικής δράσης με κείμενα, συλλογή υπογραφών, εκστρατείες κλπ, ορισμένες φορές είναι αναγκαία και η δικαστική προσφυγή όπως στην περίπτωση της τεράστιας επένδυσης με τα γήπεδα γκολφ κι τα τουριστικά χωριά στο Κάβο Σίδερο όπου προσφύγαμε μαζί με τις άλλες οικολογικές οργανώσεις της Κρήτης και σταματήσαμε την καταστροφή, ή την περίπτωση της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων όπου προσφύγαμε στο ΣτΕ υπέρ του δημόσιου κι ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής, ή για να σταματήσουμε την κοπή των αρμυρικιών από το Δήμο στη Νέα Χώρα των Χανίων (στη θέση τους φύτευαν φοίνικες, ελάχιστοι από τους οποίους επιβίωσαν).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου