Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Επιτακτική ανάγκη η δράση για το Κλίμα

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, είναι επιτακτική ανάγκη να προβληματιστούμε και να δράσουμε για την Κλιματική Κρίση, μιας και το ζήτημα αφορά τον πλανήτη ολόκληρο και τα Χανιά, η Κρήτη, η Ελλάδα δεν εξαιρούνται.

Þ     Δεν εξαιρούνται από την Κλιματική Κρίση τα Χανιά, μιας και πρόσφατα έζησαν τις καταρρακτώδεις βροχές, τις πλημμύρες και τις καταρρεύσεις γεφυρών όπως στον Κερίτη. Αλλά και οι καύσωνες πολλαπλασιάζονται – μόλις πριν λίγες μέρες καταγράφηκε θερμοκρασία 39 βαθμών Κελσίου!

Þ     Δεν εξαιρείται η Κρήτη από την Κλιματική Κρίση, καθώς μεγάλα τμήματά της απειλούνται με ερημοποίηση, κι αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στη γεωργία, τη διατροφή μας, την οικονομία, ακόμη και στον τουρισμό!

Þ     Δεν εξαιρείται η Ελλάδα όπου φέτος το καλοκαίρι κάηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα δάσους εξαιτίας των υψηλότατων θερμοκρασιών, πέρα από τα βιομηχανικά και οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν οφέλη από την καταστροφή του δάσους. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική προστασία του δάσους και βελτίωση των μέσων πυροπροστασίας, για στήριξη της δασικής υπηρεσίας και τη στελέχωση της Πυροσβεστικής, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, πολλαπλασίασαν τις συνέπειες.

Þ     Αλλά και στη Μεσόγειο ήδη παρατηρείται αύξηση των περιόδων ξηρασίας και προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας και των καυσώνων, μείωση της βροχής, ακραίες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Με βάση όλα αυτά, η κινητοποίηση που οργανώνουν οικολογικές οργανώσεις με πρωτοβουλία του Fridays For Future, μας αφορούν όλους και θέτουν σοβαρά ζητήματα για άμεση δράση:

ü  Το πρόβλημα των κλιματικών προσφύγων: την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες εξαιτίας κλιματικών καταστροφών. Νομικά διεθνώς δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες!

ü  Η προστασία των ιθαγενών λαών: Προστατεύουν πάνω από 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας κι η βιομηχανία εξόρυξης ορυκτών καυσίμων καταστρέφει τη γη τους και τη φύση. 40% των ειδών φυτών απειλούνται με εξαφάνιση και η καταστροφή των δασών ευθύνεται για πάνω από 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

ü  Διαφορετικές ευθύνες για το Κλίμα: Ο παγκόσμιος Βορράς έχει συντριπτική ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τόσο με τη σημερινή του κατανάλωση όσο και ιστορικά με την άγρια εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών του Νότου.

ü  Κλιματικές αποζημιώσεις: Ο παγκόσμιος Βορράς έχει ένα κλιματικό χρέος απέναντι στις πλέον πληττόμενες περιοχές και πληθυσμούς, τόσο εξαιτίας της ιστορικής καταστροφής κι εκμετάλλευσης αυτών των περιοχών κι ανθρώπων όσο κι εξαιτίας των τωρινών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις χώρες του Βορρά.

ü  Κοινωνικές επιπτώσεις σε μειονοτικές ομάδες: Η κλιματική κρίση θα πλήξει περισσότερο ορισμένες περιοχές, αλλά ακόμη και στις περιοχές που πλήττονται εξίσου, ορισμένες κοινωνικές ομάδες πλήττονται περισσότερο εξαιτίας του ρατσισμού, του σεξισμού και κοινωνικών διακρίσεων.

Η Κλιματική Κρίση μας καλεί να εγκαταλείψουμε άμεσα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να προχωρήσουμε στην προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και την αντικατάστασή τους με εξοικονόμηση ενέργειας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποκεντρωμένες και τοπικά ελεγχόμενες χωρίς καταστροφή της φύσης, αλλαγή τρόπου ζωής και κατανάλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου