Το κείμενο που προτάθηκε στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα δεν κάνει καμία αναφορά στην κατάργηση ή τη μείωση των ορυκτών καυσίμων. Θα επιμείνει η Ε.Ε. και θα πιέσει έτσι ώστε να εγκαταλειφθούν τα ορυκτά καύσιμα;
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει δηλώσει ότι απαιτείται άμεσος τερματισμός κάθε νέας παραγωγής ορυκτών καυσίμων για να παραμείνει ζωντανός ο στόχος να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία 1,5 βαθμό υψηλότερη. Εάν θέλουμε πραγματική δράση για το κλίμα, πρέπει να απορριφθεί το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης που δεν κάνει καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ μακριά απ' ό,τι χρειάζεται για να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση στον 1,5 βαθμό.
Φέτος, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση, ξηρασίες οδήγησαν ανθρώπους στην πείνα, καταστροφικές πλημμύρες κατέκλυσαν ολόκληρες πόλεις. Χρειάζεται άμεση διαδικασία εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων, του πετρελαίου, του άνθρακα και του ορυκτού αερίου κι αυτό πρέπει συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία της Συνόδου COP 28 για το Κλίμα.
Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να δώσουν λύσεις σε αυτή την ανθρωπογενή κλιματική κρίση. Γι' αυτό απαιτείται χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης των ορυκτών καυσίμων.
Από την πλευρά μας να επισημάνουμε την ειρωνεία να διεξάγεται η Παγκόσμια Σύνοδος για την Κλιματική Κρίση σε μια πετρελαιοπαραγωγό χώρα και να προεδρεύει στη Σύνοδο διευθυντικό στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας.
Η απουσία αναφοράς και χρονοδιαγράμματος για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων στο Σχέδιο απόφασης της Συνόδου έρχεται μετά από τη δημόσια παρέμβαση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και τις πιέσεις πολυεθνικών εταιρειών.
Παράλληλα, άλλες χώρες όπως η Γαλλία πιέζουν να προστεθεί στις «λύσεις» για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης ο τριπλασιασμός της πυρηνικής ενέργειας! Αν τη γλιτώσουμε δηλαδή από την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υπερθέρμανση του πλανήτη, να πάμε από ραδιενέργεια, να πολλαπλασιάσουμε τις πιθανότητες ατυχημάτων τύπου Φουκουσίμα, Τσέρνομπιλ κοκ.
Κι εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ρόδο, παρά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία που δημιούργησαν πλήθη περιβαλλοντικών προσφύγων, κυβέρνηση και πολιτικός κόσμος επιμένουν στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, και συνέδρια οργανώνονται σχετικά αυτές τις μέρες, όπως το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο Ηράκλειο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023.
Επιμένουν να ρισκάρουμε με την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την καταστροφή της βιοποικιλότητας και της αλιείας, να παραδίδουν τη φύση και τη χώρα σε πολυεθνικές και να διακινδυνεύουν να καταστρέψουν και τον τουρισμό και τη διατροφή μας με πιθανά ατυχήματα και πετρελαιοκηλίδες.
Μήπως ήρθε ο καιρός να πάψουμε να θάβουμε το κεφάλι μας στο έδαφος ως στρουθοκάμηλοι και να σηκώσουμε το βλέμμα μας ψηλά στον ουρανό, στον ήλιο που μπορεί να δίνει χωρίς ρύπανση δωρεάν ενέργεια για όλους; Μήπως εκεί πρέπει να στρέψουμε τα κονδύλια και τις προσπάθειές μας;
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου