Η καύση σκουπιδιών (κυκλοφορεί και με τον ευγενή παραπλανητικό τίτλο «ενεργειακή αξιοποίηση») που προωθούν κυβέρνηση κι εταιρείες ως λύση «εξαφάνισης» των σκουπιδιών δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα. Τα σκουπίδια δεν εξαφανίζονται με ένα μαγικό τρόπο με την καύση, μετατρέπονται σε κάτι άλλο, σε στάχτη που μένει στις παραλίες και το έδαφος και σε αέρια που εισπνέουμε. Κι αυτά τα αέρια δεν είναι καθόλου αθώα, πρόκειται για αιωρούμενα σωματίδια που συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή, και πρόκειται και για καρκινογόνες διοξίνες, εάν ανάμεσα στα σκουπίδια που καίγονται υπάρχουν πλαστικά. Να τονίσουμε μάλιστα, ότι μετά την καύση μένει τοξική τέφρα, η οποία θέλει ειδική προσεκτική διαχείριση. Αυτή τι θα την κάνουν;
Η καύση σκουπιδιών παράγει αιωρούμενα σωματίδια, και γι’ αυτό το θέμα υπάρχει τόσο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ ότι 8,8 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση (Βλ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, 15-03-2019). 800 άνθρωποι την ώρα πεθαίνουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ (Βλ. εφημ. «Καθημερινή», 15-03-2019).
Ακόμη και σε προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που κάποιοι τις βλέπουν ως πρότυπο, πχ στην Ελβετία, ανακάλυψαν το 2021 ότι το έδαφος στο κέντρο της Λωζάνης είναι μολυσμένο με διοξίνες, εξαιτίας της καύσης των σκουπιδιών που χρησιμοποιούσαν ως «λύση». Η τοξική κληρονομιά έμεινε, παρότι η μονάδα αποτέφρωσης έκλεισε μεταξύ 2005-2009. Δεκαπέντε (15) ολόκληρα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, ανακαλύπτουν ακόμη μόλυνση του εδάφους και καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας!
Στα Χανιά δώσαμε εδώ και δεκαετίες μια μεγάλη μάχη για να μην υπάρχει ανεξέλεγκτη καύση απορριμμάτων στη χαράδρα του Κουρουπητού και σε διάφορες ανεξέλεγκτες χωματερές, κάτι το οποίο πληρώσαμε ακριβά και σε χρήματα (με τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τη διεθνή δυσφήμιση των Χανίων) και σε προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό κι επιλέξαμε ως τοπική κοινωνία, μέσα από μια βασανιστική πορεία, τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων ως λύση σε συνδυασμό με την κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων (κλαδιών κλπ) και μπήκε σε λειτουργία το εργοστάσιο διαλογής των απορριμμάτων (έτσι ώστε να στέλνονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης) και κομποστοποίησης στο Ακρωτήρι των Χανίων.
Καλούμε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να τοποθετηθούν άμεσα και ξεκάθαρα στο πολύ σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων που δυσφημίζει τα Χανιά και την Κρήτη κι απειλεί την υγεία μας:
1. Απορρίπτοντας την καύση και την ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών που προωθούν κυβέρνηση κι εταιρείες.
2. Υιοθετώντας τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση των σκουπιδιών στην πηγή.
3. Προωθώντας εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία με τη συμβολή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης, τα οποία δήμοι και Περιφέρεια πρέπει να στηρίξουν και οικονομικά.
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου