Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Κίνδυνος πυρκαγιάς στους Αγίους Αποστόλους

 

Ο παρατεταμένος καύσωνας που βιώνουμε πλέον και στα Χανιά θα έπρεπε να οδηγεί σε αυξημένα μέτρα προστασίας των πολύτιμων ελάχιστων χώρων πρασίνου που διαθέτουμε όπως είναι τα δασάκια της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων. Παρ’ όλα αυτά όμως, μια απλή επίσκεψη εκεί οδηγεί σε θλιβερές διαπιστώσεις για την ανευθυνότητα ορισμένων και την έλλειψη μέτρων προστασίας και φύλαξης από τους αρμόδιους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, παραθέτοντας και σχετικές φωτογραφίες:





·         Ορισμένοι πειραματίζονται με το πόσο εύκολα μπορεί να ανάψει φωτιά στις πευκοβελόνες, σβήνοντας τα αποτσίγαρά τους εκεί, όπως αποτυπώνεται και στις εικόνες.

·         Άλλοι δοκιμάζουν να δουν πώς μπορούν να ανάψουν φωτιά με εστίες από κουκουνάρια και πέτρες γύρω – γύρω κάτω από πεύκα!

·         Σκουπίδια μέσα στο δάσος ανάμεσα στα πεύκα, πιθανές μελλοντικές εστίες φωτιάς.

Κι αυτά όλα συμβαίνουν εν μέσω καύσωνα- κι ενώ οι πυρκαγιές κατακαίνε τη χώρα, χιλιάδες άτομα (ντόπιοι και τουρίστες) εκκενώνονται από νησιά, κι ενώ η Κρήτη είναι, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις στην πρώτη γραμμή κινδύνου!

Η ανευθυνότητα κι η ασυνειδησία εκείνων που κάνουν όλα τα παραπάνω που αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες, δεν πρέπει να συναντάει την αδιαφορία κι έλλειψη προσοχής του Δήμου και της Πολιτείας γενικότερα.

Επείγει ο τακτικός καθαρισμός και η φύλαξη του δάσους με περιπολίες  στους Αγίους Αποστόλους, για να μη βρεθούμε στην τραγική θέση να δούμε πυρκαγιά δίπλα στην πόλη.

 Το δάσος αυτό με κόπο και μετά από πολύχρονη εκστρατεία των πολιτών καταφέραμε να προστατέψουμε από το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση που επιδίωκαν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού.

Ας το προστατέψουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για να συνεχίζει να μας χαρίζει οξυγόνο, δροσιά και αναψυχή που τόσο χρειαζόμαστε κι εμείς κι οι επισκέπτες της πόλης μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου