Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Ακραία καιρικά φαινόμενα όσο επιμένουμε στα ορυκτά καύσιμα

Άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα από το 1910 ως το 2010
Οι αλλεπάλληλοι πρωτοφανείς καύσωνες που συνοδεύονται κι από μεγάλες πυρκαγιές αφορούν και τη χώρα μας αλλά και τα Χανιά. Παρά τη λυσσαλέα άρνηση της Κλιματικής Κρίσης από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, η Κλιματική Κρίση είναι εδώ και τη ζούμε και δε μπορούν πλέον να την κρύβουν, όπως έκαναν με τις μελέτες ακόμη και δικών τους (πετρελαϊκών εταιρειών) επιστημόνων.

            Ζούμε λοιπόν και στα Χανιά όχι μόνο τους καύσωνες αλλά και τη μεγαλύτερη άνοδο θερμοκρασίας (+2,26 βαθμοί Κελσίου) πανελλαδικά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, Κι αν με βάση τα στοιχεία της Μελέτης του Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος του Δήμου Χανίων οι καύσωνες στα Χανιά είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950 μέχρι το 2000 (από 3 καύσωνες κατά μέσο όρο το χρόνο είχαν φτάσει τους 8 τη δεκαετία 1990-2000), φέτος πλέον σπάμε κάθε ρεκόρ, καθώς μετρήσαμε 6 καύσωνες μόνο το Μάιο και Ιούνιο, χωρίς να προσθέσουμε κι εκείνους του Ιουλίου και του Αυγούστου που διανύουμε!

            Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Άμεσα πρέπει να εγκαταλειφθούν όλα τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να μπει χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε όλους τους σταθμούς ενέργειας και αντικατάστασής τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

            Παράλληλα, πρέπει να προστατέψουμε και να αυξήσουμε τα δέντρα, τους χώρους πρασίνου και τα δάση, μιας και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, προσφέρουν σκιά και δροσιά, κάτι που τώρα συνειδητοποιούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι.

5 σημεία για το κλίμα και την ενέργεια

1. Η Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή κι επικίνδυνη, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Είναι η πρόκληση της εποχής μας.

2. Συνεπώς, επείγει η αντιμετώπισή της με προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, εγκατάλειψη ορυκτών καυσίμων, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή στις ΑΠΕ.

3. Η αναγκαία στροφή στις ΑΠΕ πρέπει να γίνει χωρίς καταστροφή της φύσης και μνημείων, σε μικρά μεγέθη, αποκεντρωμένα και με έλεγχο από τις τοπικές κοινωνίες.

 4. Προτείνουμε λοιπόν ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια, τοπικές και δημοτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς υπό τον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας.

5. Κυβέρνηση και Περιφέρεια θα πρέπει να παρουσιάσουν χρονοδιάγραμμα εγκατάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, φυσικού αερίου) στα ενεργειακά εργοστάσια της Κρήτης (Ξυλοκαμάρα, Λινοπεράματα, Αθερινόλακκος), διασφαλίζοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας όσο και την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς καταστροφή της φύσης και υπό δημόσιο τοπικό έλεγχο.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Δείτε σχετικά

1.    Πόσο πιο ζεστή είναι κάθε περιοχή της Ελλάδας σε σχέση με τη δεκαετία του 1960

2. Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος Δήμου Χανίων

3, Άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα, University of Reading

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου