Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Ανοσιούργημα στην Ακρόπολη

Μια ανόσια πράξη συντελέστηκε στην Ακρόπολη με το τσιμέντωμα τμήματος του ιερού βράχου με το πρόσχημα της δημιουργίας διαδρόμου για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες (καροτσάκια). Κι αυτό ενώ υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες όπως π.χ. ένας γυάλινος διάδρομος πάνω από τα αρχαία που θα επέτρεπε κιόλας να βλέπουν τα αρχαία ερείπια από κάτω κι όχι να τα μπαζώνουν και να τα τσιμεντώνουν.

Και δε χρειαζόταν να πάνε μακριά για να δουν αυτή τη λύση: Μια βόλτα λίγο παρακάτω, στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα έβλεπαν ότι για μπεις από την κεντρική είσοδο, περνάς πάνω από γυάλινο πάτωμα κι από κάτω βλέπεις άθικτα τα αρχαία, τα οποία παραμένουν έτσι όχι μόνο στην διάθεση των επισκεπτών να τα βλέπουν αλλά και στη διάθεση της Αρχαιολογίας για συνέχιση των ανασκαφών.

Κι αν δεν τους αρκεί το Μουσείο της Ακρόπολης, ας έρχονταν εδώ στα Χανιά, στον Άγιο Ρόκκο στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όπου τμήμα του πατώματος είναι γυάλινο και βλέπεις από κάτω τα αρχαία. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και σε παλιό τζαμί (σήμερα κατάστημα) στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όπου κάτω από το γυάλινο πάτωμα βλέπεις κενούς πλέον χριστιανικούς τάφους που έχει αναδείξει η αρχαιολογική έρευνα.

Το ανοσιούργημα που συντελέστηκε στην Ακρόπολη δείχνει την έλλειψη ευαισθησίας και τις τεράστιες ευθύνες της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης που θα έπρεπε να έχουν διασφαλίσει τόσο στη μελέτη όσο και στην εφαρμογή λύσεις που δε θα περιλάμβαναν τσιμέντωμα του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Και δυστυχώς έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες ενέργειες που δείχνουν την έλλειψη ευαισθησίας της κυβέρνησης για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία:

·        Την προσπάθεια απομάκρυνσης των αρχαίων ευρημάτων από το σταθμό Βενιζέλου στο υπό κατασκευή Μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ θα μπορούσαν να διατηρηθούν στο χώρο όπως έχει γίνει αλλού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

·         Την επιχείρηση δημιουργίας ξενοδοχείου και ιδιωτικοποίησης του Λόφου Καστέλι των Χανίων, με παράλληλη απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στην πλατεία που έχει μπει σε εφαρμογή μετά την εκκένωση της κατάληψης Ρόζα Νέρα. Η θέα του Ενετικού Λιμανιού από την Ακρόπολη των Χανίων έχει απαγορευτεί με τις ενέργειες του Πολυτεχνείου και της κυβέρνησης για τους Χανιώτες και τους επισκέπτες της πόλης. Στο μέλλον, αυτή η θέα θα χρεώνεται ακριβά και θα είναι αποκλειστικά για τους πελάτες του ξενοδοχείου, εάν περάσουν τα σχέδια Πολυτεχνείου και κυβέρνησης.

Επειδή λοιπόν κυβέρνηση κι ιθύνοντες επιδεικνύουν καθημερινά την έλλειψη ευαισθησίας τους για την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία, μένει πλέον στους ίδιους τους πολίτες να υπερασπιστούν και να προστατέψουν τα μνημεία, την πολιτιστική κληρονομιά και τους ελεύθερους χώρους από την εμπορευματοποίηση και την τσιμεντοποίηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου