Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Καβάλα παν' στην εκκλησιά



Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων σε γκραβούρα του 17ου αιώνα
«Καβάλα τρώνε το ψωμί, καβάλα πολεμάνε,
καβάλα πάν’ στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε,
καβάλα παίρν’ αντίδερο απ’ του παπά το χέρι.»

            Αυτά λέει το δημοτικό τραγούδι για τους Κολοκοτρωναίους. Οι Κολοκοτρωναίοι βέβαια είχαν λόγους να πηγαίνουν παντού καβάλα, ακόμη και στην εκκλησιά, λόγω της συμμετοχής τους στην επανάσταση. Οι Χανιώτες οδηγοί ΙΧ κι ορισμένοι καταστηματάρχες του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, εξ όσων γνωρίζουμε, δε συμμετέχουν σε καμιά επανάσταση. Εκτός εάν ισχύει στην περίπτωσή τους αυτό που λέει λίγο παραπάνω το δημοτικό τραγούδι: «απού δεν καταδέχονται τη γη να την πατήσουν».
            Δεν αρκεί απ’ ό,τι φαίνεται:
ü  η κυκλοφοριακή μελέτη,
ü  η απόφαση εκλεγμένων οργάνων
ü  η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πεζών,
ü  ο σεβασμός των ηλικιωμένων,
ü  η προστασία των παιδιών και των οικογενειών
ü  των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
ü  των σχολικών ομάδων που επισκέπτονται τα Μουσεία της πόλης
ü  όλων εκείνων, επισκεπτών και ιθαγενών που κατεβαίνουν στο Ενετικό Λιμάνι για να περπατήσουν χωρίς να φοβούνται επίδοξους ραλίστες
Θα πρέπει να επιστρατευτεί κι η κοινή λογική, να μην αρπάξει κανένα αμάξι πάλι το κύμα χειμωνιάτικα αλλά κι η υγιής τουριστική λογική, ότι οι επισκέπτες έρχονται να θαυμάσουν τα μνημεία μας κι όχι τα ΙΧ μας, άρα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε έκθεση αυτοκινήτου στις πλατείες και τις ακτές του Ενετικού Λιμανιού που θέλουμε κατά τα άλλα (και πρέπει) να ενταχθεί στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σημειώνουμε την επιλεκτική αφωνία και την εκκωφαντική σιωπή των κατά τα άλλα λαλίστατων υποψηφίων δημάρχων σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα πολιτισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας κι εμάς των ιθαγενών που θα πρέπει να προσπαθούμε να μην μας πατήσει κανένα ΙΧ στο Ενετικό Λιμάνι.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου