Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων το 2017




Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων το 2017 συμπλήρωσε 30 χρόνια δράσης στα Χανιά (28 με αυτό το όνομα, και 2 πιο πριν ως «Οικολογική Παρέμβαση»). Αυτή τη χρονιά αξιοποιήθηκε πλήρως το ιστολόγιο (http://ecoprotchan.blogspot.gr) που δημιουργήσαμε δυο μέρες πριν τη λήξη του προηγούμενου χρόνου (30 Δεκεμβρίου 2016). Από τότε, μέσα στο 2017 υπήρξαν 21 αναρτήσεις κειμένων της Οικολογικής Πρωτοβουλίας στο δικό της πλέον ιστολόγιο, το οποίο προστέθηκε στη λειτουργία σελίδας στο Facebook. Η ΟΠΧ έκανε παρεμβάσεις (κάποιες από αυτές με κείμενά της που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αναρτήθηκαν στο ιστολόγιό της) για τα εξής θέματα:
1.       Για την ανάγκη στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (17 Ιανουαρίου).
2.       Αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων (27 Φεβρουαρίου).
3.       Παγκόσμια Ημέρα Νερού (23 Μαρτίου).
4.       Απελευθέρωσή μας από τα Ορυκτά Καύσιμα (27 Μαρτίου)
5.       Αντίστροφες ενεργειακές πορείες Βαρκελώνης και Κρήτης- Ελλάδας (2 Απριλίου)
6.       Ανάγκη «πάνω από την πόλη να στέκει το δημόσιο συμφέρον» με αφορμή τα σχέδια για ιδιωτικό ξενοδοχείο στα δημόσια κτήρια του Πολυτεχνείου στο Λόφο Καστέλι (2 Μαΐου).
7.       «Εξαφάνιση» των δέντρων στην παραλία του Σταυρού (7 Μαΐου)
8.       «Πουλώντας την Ιστορία της πόλης» για την πώληση – ιδιωτικοποίηση των ιστορικών μνημείων του Λόφου Καστελιού από τη διοίκηση του Πολυτεχνείου (16 Ιουνίου)
9.       «Προστασία του δημόσιου χώρου», κείμενο παρέμβασης στην εκδήλωση που οργάνωσε το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών στο Λόφο Καστέλι στην 14 Ιουλίου.
10.    Προστασία των περιοχών NATURA 2000 του Μπάλου, της Γραμπούσας και του Λαφονησιού με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισής τους με αφορμή και τις προτάσεις επιβολής ακριβού εισιτηρίου σε αυτές (28 Ιουλίου).
11.    Έκκληση για τη δημιουργία Επιτροπής Υπεράσπισης των Μνημείων της πόλης (31 Ιουλίου)
12.    Συμμετοχή και παρέμβαση στην εκδήλωση για τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους στο Δημοτικό Κήπο που οργανώθηκε από τη δημοτική παράταξη του Γιάννη Σαρρή (1 Αυγούστου)
13.    Αποκλεισμό των ΙΧ από το Ενετικό Λιμάνι όλο το χρόνο (4 Αυγούστου).
14.    Πρόσκληση για συνάντηση συντονισμού των κινήσεων υπεράσπισης των μνημείων της πόλης στο καφέ «Ταράτσα» (6 Αυγούστου)
15.    Πρώτη συνάντηση συντονισμού κινήσεων υπεράσπισης των μνημείων της πόλης στο καφέ «Ταράτσα» στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων (9 Αυγούστου).
16.    Πρόταση για ένα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Λόφο Καστέλι στα δημόσια κτήρια (14 Αυγούστου).
17.    Πρόσκληση σε συνάντηση για τη δημιουργία Επιτροπής για τα Μνημεία της πόλης (24 Αυγούστου)
18.    Συνάντηση για τη δημιουργία Επιτροπής για τα Μνημεία στο καφέ του Δημοτικού Κήπου (29 Αυγούστου).
19.    Όχι στην υποβάθμιση του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης (5 Σεπτεμβρίου)
20.    Καμπανάκι κινδύνου η θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό (15 Σεπτεμβρίου)
21.    Παρέμβαση στην εκδήλωση στο Αρσενάλι (27 Σεπτεμβρίου) που οργάνωσε η Συνέλευση Υπεράσπισης των Μνημείων για την ανάγκη προστασίας των μνημείων του Λόφου Καστελιού και της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
22.    Δέκα ερωτήματα για την Καθαρή Ενέργεια (21 Σεπτεμβρίου) με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στο Διεθνές Συνέδριο για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά της Ευρώπης.
23.    Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη Αγιάς (1 Οκτωβρίου)
24.    «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν καταργείται με νόμους» (31 Οκτωβρίου) σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μετατροπής των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε «Κέντρα Αειφορίας».
25.    Πρόταση στο Δήμο Χανίων να πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο για τις Αμμώδεις Ακτές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης στο Ηράκλειο, με αφορμή τις παρεμβάσεις με μπουλντόζες στις αμμοθίνες της Χρυσής Ακτής (13 Δεκεμβρίου).
26.    Παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Χανίων για την προστασία της Παλιάς Πόλης (19 Δεκεμβρίου).
27.    Παρεμβάσεις για την επέκταση των ορίων και την ανάγκη στελέχωσης του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς (28 Δεκεμβρίου).
Πέρα από αυτά, μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας συμμετείχαν ενεργά στην Πρωτοβουλία Πολιτών για την απόδοση στο Δήμο για τη δημιουργία χώρου πρασίνου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, ενώ συνέχισαν την συμμετοχή τους στη Συνέλευση για την Υπεράσπιση των Μνημείων Παράλληλα η Οικολογική Πρωτοβουλία συμμετείχε σε μεγάλες διεθνείς εκστρατείες όπως αυτή ενάντια στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και ΕΕ (TTIP-CETA-TISA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου