Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ (ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ) ΚΟΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις για υποτίθεται «ακίνδυνους» μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει υπέρμαχός τους και τη δημιουργία πρόσφατα και ιδιωτικής ελληνικής εταιρείας για την προώθησή τους. Ακολουθούν όλα αυτά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που ελέγχεται από Δεξιά και ακροδεξιά) που βάφτισε «πράσινη» τεχνολογία την πυρηνική ενέργεια, ακριβώς όπως οι καλόγεροι του Μεσαίωνα βάφτιζαν το κρέας ψάρι!

Καλούμε τους πολίτες να κινητοποιηθούν ενάντια σε αυτά τα καταστροφικά σχέδια καθώς:

o  Τα πυρηνικά εργοστάσια, μικρά ή μεγάλα, είναι η χαρά του κάθε τρομοκράτη! Θα έχει έναν επιπλέον στόχο να χτυπήσει κάνοντας πολύ μεγαλύτερη ζημιά και σε μεγαλύτερη έκταση!

o  Τα πυρηνικά εργοστάσια θα είναι ο καλύτερος στόχος των όποιων εχθρών σε περίπτωση πολέμου.

o  Θα απαιτήσουν τεράστια κονδύλια και δρακόντεια μέτρα για την ασφάλειά τους από ατυχήματα, τρομοκρατικά χτυπήματα ή πολεμικές ενέργειες.

o  Θα δαπανηθούν τεράστια δημόσια κονδύλια, ελληνικά και ευρωπαϊκά, για την κατασκευή τους, χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν απευθείας στους Δήμους και στους πολίτες για να παράγουν οι ίδιοι δωρεάν το ρεύμα τους από ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο.

o  Θα απαιτούν αυστηρότατη τήρηση υψηλότατων μέτρων ασφαλείας και κανονισμών, κάτι για το οποίο η Ελλάδα δε φημίζεται, όπως απέδειξε με τραγικό τρόπο η πρόσφατη τραγωδία με τα τρένα στα ΤέμπηΔε μπορούμε με ασφάλεια να λειτουργήσουμε μια γραμμή τρένου στην Ελλάδα και θα λειτουργούμε με ασφάλεια πυρηνικά εργοστάσια; Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος για τραγικές συνέπειες.

o  Θα θέλαμε να δούμε ποιοι θα δεχόντουσαν τέτοια εργοστάσια με τους κινδύνους που συνεπάγονται δίπλα στο σπίτι τους, στην περιοχή τους.

o  Τα πυρηνικά απόβλητα που θα παράγονται είναι ραδιενεργά και η φύση χρειάζεται χιλιάδες χρόνια να τα αφομοιώσει. Πού και πώς θα θάβονται;

o  Παραδίδουμε την επιβίωσή μας και την υγεία μας στα χέρια κάποιων «ειδικών» που θα έχουν κάθε συμφέρον να μας αποκρύπτουν την αλήθεια, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με πυρηνικά ατυχήματα σε διάφορες χώρες.

o  Παραδίδουμε τον πολιτικό έλεγχο στους όποιους ιδιώτες θα αναλάβουν πιθανότατα τη λειτουργία τους. Η συγκέντρωση της παραγωγής ενέργειας πάει πακέτο με τη συγκέντρωση της εξουσίας σε λίγα χέρια και τον πολιτικό αυταρχισμό, ιδιαίτερα όταν μπαίνουν και ζητήματα και κίνδυνοι ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

 

Εμείς, αντίθετα, υποστηρίζουμε τη ριζική στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ήλιο, άνεμο, κυματική και υδροηλεκτρική ενέργεια, γεωθερμία) σε μικρά μεγέθη για να καλύπτουν τις τοπικές ανάγκες με έλεγχό τους από τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες κι όχι από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους κι αδιαφορούν για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Θα επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα των πετρελαϊκών;

 

Είμαστε εν αναμονή της απόφασης των πετρελαϊκών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy, για το αν θα προχωρήσουν ή όχι σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις στα παραχωρημένα με νόμο του ελληνικού κράτους «θαλάσσια οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η απόφαση αυτή αφορά το μέλλον της Κρήτης: βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη μετατροπή των θαλασσών και των ακτών μας σε βιομηχανικές ζώνες με πλατφόρμες εξόρυξης και ρυπογόνες δραστηριότητες.

Κι ενώ θα έπρεπε, με ευθύνη της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας, οι κάτοικοι του νησιού μας να είναι αντικειμενικά και διεξοδικά ενημερωμένοι για τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των επιλογών στο περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και την τοπική οικονομία, το μόνο που βλέπουμε είναι μονόπλευρη ενημέρωση και συστηματική καλλιέργεια του αφηγήματος για «τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του τόπου μας και θα αναβαθμίσουν γεωπολιτικά τη χώρα μετατρέποντας την σε Αμπού Ντάμπι της Μεσογείου»! 

Ωστόσο, η πραγματικότητα αυτού του είδους ανάπτυξης που απειλεί το νησί μας, δεν έχει καμία σχέση με τα παραμύθια που προωθεί το λόμπι των εξορύξεων αλλά με αυτό που πολύ καλά γνωρίζουμε από την πλούσια διεθνή εμπειρία.

Στην εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, θα προσπαθήσουμε να αποδομήσουμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα κάθε πτυχή του αναπτυξιακού αφηγήματος του καταστροφικού «προγράμματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων», από περιβαλλοντική, γεωπολιτική, οικονομική και νομική άποψη. Για αυτό το σκοπό θα είναι μαζί μας οι εξής ομιλητές και ομιλήτριες:

• Αναστασία Χαρίτου, εκπαιδευτικός και υπεύθυνη του πυλώνα "Άνθρωπος και Υδάτινα Οικοσυστήματα" της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea

• Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς 

• Γιώργος Μπάλιας, Δικηγόρος, Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Θέμης Τζήμας, Δικηγόρος, Δρ Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα κάνει η Ανοιχτή Μουσική Συλλογικότητα «Άλμπατρος».


Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή ευελπιστούμε να βρούμε από κοινού τους τρόπους και τη συλλογική δύναμη για να μην επιτρέψουμε να γίνει η Κρήτη το τελευταίο θύμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
https://nooilcrete.blogspot.com
https://www.facebook.com/groups/537955643729092/
no.oil.crete@gmail.com

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 Η φύση κι η ύπαιθρος της Κρήτης κινδυνεύουν από τα σχέδια για τεράστιους πυλώνες μεταφοράς ενέργειας, εξορύξεις υδρογονανθράκων, μεγα-επενδυτικά σχέδια, λατομεία και ιδιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της κυβέρνησης που φρόντισε με νομοθετικά μέτρα να μπορούν να γίνονται χωρίς την έγκριση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών των οποίων η ζωή επηρεάζεται άμεσα.

Επιχειρείται παράλληλα η γενικευμένη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, ακόμη και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τα διάφορα μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που πήραν την έγκριση της κυβέρνησης, αντί η κυβέρνηση να προωθήσει φωτοβολταϊκά σε όλα τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία κλπ, αντί να στηρίξει τους Δήμους να παράγουν με ΑΠΕ την ενέργεια που χρειάζεται η περιοχή τους, έτσι ώστε να μη γίνεται μεταφορά (και σπατάλη – απώλεια) ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα που καλούνται να πληρώνουν ολοένα και μεγαλύτερες τιμές ενέργειας, και να τα βγάλουν πέρα με μικροεπιδόματα, την ώρα που μεγάλες εταιρείες παίρνουν δημόσιο χρήμα για να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Γιατί να  μη γίνεται το ανάποδο, το δημόσιο χρήμα να κατευθύνεται στους φτωχούς πολίτες και στους Δήμους για να παράγουν σε τοπικό επίπεδο ενέργεια από ΑΠΕ, σε μικρά μεγέθη, χωρίς καταστροφή της φύσης,  για να παρέχουν δωρεάν ρεύμα στους πολίτες της περιοχής τους, ξεκινώντας  από τους φτωχότερους;

Τα ορυκτά καύσιμα, οι υδρογονάνθρακες που επιχειρούν να εξορύξουν είναι το μαύρο παρελθόν που παράγει ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση νερών, αέρα και εδάφους, προκαλούν την κλιματική κρίση με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε. Γενιές ολόκληρες και περιοχές της χώρας μας και του πλανήτη πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά με τη ζωή και την υγεία τους αυτή τη «μαύρη» ανάπτυξη.

Αν, όταν κι εφόσον εξορυχθούν θα είναι για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών που έκαναν ρεκόρ το 2023, με πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια που μοιράστηκαν πέντε (5) πολυεθνικές.

Αν θέλουμε ενέργεια που δε θα καταστρέφει το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες και δε θα ελέγχεται από μια χούφτα ιδιωτικές εταιρείες, τότε θα πρέπει να στραφούμε στην πράσινη ενέργεια με τοπικό έλεγχο των πολιτών και προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Το μέλλον, αν θέλουμε να υπάρξει για μας και για τις επόμενες γενιές, θα πρέπει να είναι πράσινο. Όμως αυτό που επιχειρείται αυτή τη στιγμή από κυβέρνηση και μεγάλες εταιρείες είναι η υφαρπαγή του μέλλοντος για όφελος των ιδιωτικών εταιρειών, δυσφημίζοντας παράλληλα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τις πρακτικές τους.

Ούτε «πράσινη» ούτε «μαύρη» ανάπτυξη λοιπόν. Αυτό που επείγει είναι η προστασία της φύσης, η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις, το δικαίωμα όλων στον ήλιο.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΓΥΙΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετέχει στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης, οργανώνοντας τη Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 6 Οκτώβρη στη λίμνη Αγυιάς Χανίων, από τις 10 το πρωί ως 1 το μεσημέρι.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη "Γιορτή των Πουλιών" διοργανώθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, ενώ από το 1993 η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φέτος, η "Γιορτή των Πουλιών" στην Ελλάδα συμπληρώνει 37 χρόνια συνεχούς δράσης! Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου 2024 αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη. Όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.

Πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature που υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη.

 Στα Χανιά, η εκδήλωση γίνεται στη λίμνη της Αγυιάς από το 1996 κάθε χρόνο. Φέτος, εκδηλώσεις γίνονται στα Χανιά  και στη λίμνη Αγυιάς την Κυριακή πρωί από τις 10.00 έως τις 13.00.

Η λίμνη της Αγυιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Κρήτη. Πρόκειται για σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Στη λίμνη της Αγυιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Σε μεγάλους αριθμούς συναντώνται οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι λευκοτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι μικροτσικνιάδες, ενώ εύκολα βλέπει κανείς αλκυόνες και γλαρόνια. Αρπαχτικά όπως καλαμόκυρκοι συχνάζουν εκεί. Υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως η βαλτόπαπια, ενώ έχει παρατηρηθεί και χαλκόκοτα. Σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια έχουν οι κύκνοι, καθώς έμεινε ένα ζευγάρι το οποίο γέννησε μικρά που μεγάλωσαν.

Η λίμνη της Αγυιάς, παρότι εντάσσεται στο Δίκτυο των Προστατευομένων (από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία) Οικοτόπων του NATURA 2000 (με κωδικό Α 4340006 και όνομα: Λίμνη Αγυιάς-Πλατανιάς-Ρέμα και εκβολή Κερίτη-Κοιλάδα Φάσας), δεν έχει κατοχυρωθεί όπως θα έπρεπε με Προεδρικό Διάταγμα και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων.

 Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή, να «αδειάζει» από νερό κάποιες φορές εξαιτίας υπεράντλησης. Χωρίς αντιμετώπιση παραμένει και το πρόβλημα της εξάπλωσης και κυριαρχίας στον οικότοπο του Αμερικάνικου βουβαλοβάτραχου, ξενικού είδους που βρέθηκε στη λίμνη ξεφεύγοντας από παρακείμενη βιοτεχνία εκτροφής που απέτυχε. Η εισαγωγή ξενικών ειδών (κινέζικα χρυσόψαρα και μεξικάνικες χελώνες πχ στη λίμνη Κουρνά), ανατρέπει την οικολογική ισορροπία του υγρότοπου. Αυτά όλα μπορούν να ξεπεραστούν με τη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγυιάς αλλά και για τη λίμνη Κουρνά με απειλείται από την αυθαιρεσία και την άντληση νερού για μεταφορά προς το Ρέθυμνο, ενώ εκεί υπάρχει το νερό του φράγματος των Ποταμών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση.

Η απειλή της ιδιωτικοποίησης του νερού μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των τιμών και νερό ύδρευσης αγνώστου ποιότητας όπως είχε γίνει στο Παρίσι παλιότερα, καθώς υπήρχε ρήτρα μυστικότητας! Έτσι οδηγήθηκαν στην επιστροφή του νερού στο δημόσιο τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μετά τις περιπέτειες που είχαν με την ιδιωτικοποίηση. Δε χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς εδώ τα ίδια λάθη, να προστατέψουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού!

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΓΥΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Η 32η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών ξεκινάει και επίσημα σε λίγες ημέρες. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περισσότερες εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Οκτωβρίου 2024. Στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, Γιορτές Πουλιών θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου υπό τον συντονισμό της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.


Στα Χανιά, η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων οργανώνει τη Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη Αγυιάς από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι,


Η Λίμνη της Αγυιάς αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο, είναι προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 και σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών στο ταξίδι τους από την Ευρώπη προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν κάθε φθινόπωρο και στην επιστροφή τους κάθε άνοιξη από την Αφρική προς την Ευρώπη.

Έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.



#EuroBirdWatch24 #ΓιορτήΠουλιών2024 


 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ

 Χανιά, 06-09-2024

Aνοιχτή επιστολή

«Θα αφήσουμε να χτιστεί το βουνό του Σταυρού;»

Μεγάλη είναι η ανησυχία για το μέλλον του ιστορικού βουνού του Σταυρού στο Ακρωτήρι Χανίων,
το οποίο αποτελεί τοπόσημοστην τουριστική προβολή του Νομού Χανίων και ολόκληρης της
Κρήτης και μέρος της ταυτότητας της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος του βουνού στην
νοτιοδυτική πλευρά έχει ήδη πωληθεί και υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ξενοδοχειακών
εγκαταστάσεωνανάλογης μορφής όπως άλλα τουριστικά καταλύματα σε αμφιλεγόμενες για αυτόν
τον σκοπό τοποθεσίες του Ακρωτηρίου.
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δημιουργία της βραβευμένης το 1964 με τρία Όσκαρ
ταινία «Ζορμπάς» του Κακογιάννη, η οποία έκανε παγκοσμίως γνωστή την περιοχή του Σταυρού με
το εμβληματικό βουνό και το γραφικό λιμανάκι. Για τους κατοίκους των Χανίων ο Σταυρός
αποτελεί ένα δημοφιλή κοντινό προορισμό, ενώ εκατοντάδες είναι οι τουρίστες που επιστρέφουν
κάθε χρόνο στην περιοχή για να απολαύσουν τον μοναδικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας και
την παρθένα παραλία της Παχιάς Άμμου.Η περιοχή του Σταυρού έχει χαρακτηριστεί το 1973 ως
τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, το οποίο χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας (ΦΕΚ
1242/Β/1973). Τη δεκαετία του 90 η βόρεια και ανατολική περιοχή του Ακρωτηρίου στην οποία
βρίσκεται ο Σταυρός είχε προταθεί για ένταξη στο δίκτυοNATURA 2000. Το αίτημα είχε
απορριφτεί χωρίς αιτιολόγηση για λόγους οι οποίοι δεν έγιναν γνωστοί στους πολίτες. Ο ορεινός
όγκος της περιοχής του Σταυρού συμπεριλαμβάνεται στο καταφύγιο άγριας ζωής του Ακρωτηρίου
συνολικής έκτασης 13.250 στρεμμάτων. Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων είχε καταθέσει τον
Νοέμβριο του 2022 αίτημα ώστε να συνταχθεί εκ νέου φάκελος συγκεκριμένα για την περιοχή του
Σταυρού και να λάβει ξανά καθεστώς υποψηφίας προς ένταξη περιοχής στο Δίκτυο NATURA 2000,
χωρίς να λάβει καμία απάντηση έως σήμερα. Στο αίτημα αυτό είχαμε επίσης ζητήσεινα ανακηρυχθεί
το βουνό προστατευόμενο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και να ληφθούν υπόψη οι
αισθητικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι, αλλά και ο ρόλος του βουνού ως τοπόσημο. Καμία απάντηση
δεν λάβαμε ούτε σε αυτό το αίτημα. Να σημειώσουμε ότι και τα δύο αυτά αιτήματα δεν θέτουν σε
κίνδυνο την ύπαρξη του οικισμού του Σταυρού και τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και την
επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά σκοπεύουν στην ανάδειξη της οικολογικής αξίας της περιοχής
και της διαφύλαξης της για τις επόμενες γενιές.
Να επισημανθεί ότι η λοφώδης περιοχή της οροσειράς είναι πλούσια σε χλωρίδα, πολλά είδη της
οποίας είναι ενδημικά και πολλά εξ αυτών είναι σπάνια και τρωτά. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός
χερσαίων και θαλάσσιων σπηλαίων με ενδημικά είδη ασπόνδυλων, μερικά εκ των οποίων με
παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Στο βυθό της περιοχής βρίσκονται Λιβάδια Ποσειδωνίας
(Posidoniaoceanica)που αποτελούν οικότοπο υψηλής προτεραιότητας διατήρησης σε όλη την
επικράτεια των Κρατών Μελών της ΕΕ. Στο Σταυρό υπάρχουν εκτεταμένα αμμοθινικά συστήματα
με το απειλούμενο είδος κρινάκια της θάλασσας (Pancratiummaritimum) και στις παραλίες του
Σταυρού και κυρίως στην Παχιά Άμμο γεννά κάθε χρόνο το απειλούμενο είδος θαλασσίων χελωνών
CarettaCaretta. Πρόσφατα ανακαλύφτηκε στο Σταυρό ένα από τα λίγα απολιθωμένα δάση που
υπάρχουν στη Ελλάδα με σπάνιου παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος απολιθωμένους ριζόλιθους
εντός εκτεταμένων αιολιανιτών στην περιοχή του αρχαίου λατομείου δίπλα στην Παχιά Άμμο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σήμανση από επίσημο φορέα τόσο για τη σημασία των αρχαιολογικών
χώρων, των σπηλαίων όσο και για τη σημαντική βιοποικιλότητα της περιοχής. Το βουνό προς το
παρόνπροστατεύεται ως έκταση καταφυγίου άγριας ζωής από την ένταξη σε πολεοδομικό ή
ρυμοτομικό σχεδιασμό και η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο υπάρχουν
πληροφορίες ότι οι πιέσεις είναι πολύ ισχυρές ώστε να χτιστεί το μέρος του βουνού που έχει ήδη
πωληθεί. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι σοβαρά και χρήζουν άμεσης απάντησης από τους
αρμόδιους φορείς:
-Έχει εξετασθεί διεξοδικά το αίτημα που καταθέσαμε το 2022 για ένταξη της περιοχής στο
δίκτυο Natura και για ποιο λόγο δεν λάβαμε καμία απάντηση; Η απάντηση εκκρεμεί και είναι
πλέον εκπρόθεσμη.
- Θα δοθεί οικοδομική άδεια για κατασκευή ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη βραχώδης
δασική έκταση του βουνού και τόσο κοντά σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως το
σπήλαιο Λερά;
- Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας και των τοπικών βουλευτών; Θα
επιτρέψουν να χτιστεί ξενοδοχείο σε ένα τόσο σημαντικό φυσικό τοπίο και τουριστικό
προορισμό παγκόσμιας εμβέλειας αλλοιώνοντας για πάντα αυτήν την περιοχή εξαιρετικού
φυσικού κάλλους, την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ταυτότητα τα περιοχής; Θα
στηρίξουν την πρόταση μας για να κηρυχτείτο βουνό προστατευόμενο τοπίο, μνημείο φυσικής
και πολιτιστικής κληρονομιάς και να ληφθούν υπόψη οι αισθητικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι,
αλλά και ο ρόλος του βουνού ως τοπόσημο;
Παραπομπές
https://www.sp-properties-international.gr/en/propertyDetails/6715909
https://www.haniotika-nea.gr/oikologiki-protovoylia-chanion-aitima-gia-entaxi-toy-stayroy-sto-
diktyo-natura/
https://www.haniotika-nea.gr/katafygio-i-paralia-stayroy-gia-tis-thalassies-chelones/
https://www.haniotika-nea.gr/aspida-prostasias-ston-stayro-apo-to-ypoyrgeio-perivallontos/
https://www.haniotika-nea.gr/ereynites-toy-elkethe-ston-stayro/
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΔΙΣΑ

 

Χανιά, 11-06-2024 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΔΙΣΑ

Η πρόσφατη πυρκαγιά που προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων στο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΔΕΔΙΣΑ) στο Ακρωτήρι Χανίων προκαλεί ανησυχία.

            Πρέπει άμεσα να γίνει αποκατάσταση των ζημιών και να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας, μιας και οι έντονοι και αλλεπάλληλοι καύσωνες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες αλλά και γενικότερα εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση και εξάπλωση των πυρκαγιών.

            Η πρόκληση πυρκαγιάς από κάδο απορριμμάτων αναδεικνύει και την ανάγκη διεύρυνσης των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων αλλά και των ενήλικων πολιτών. Υπάρχει ανάγκη να μάθουμε όλοι:

·         τι πρέπει να βάζουμε σε κάθε κάδο,

·         τι γίνεται με επικίνδυνα υλικά,

·         πώς μπορούμε να μειώσουμε τα σκουπίδια,

·         να αποκτήσουμε κουλτούρα επαναχρησιμοποίησης υλικών έτσι ώστε να μειώνονται τα σκουπίδια,

·         να αποφεύγουμε τα υλικά μιας χρήσης κι ιδιαίτερα τα πλαστικά που είναι τεράστιο πρόβλημα για το περιβάλλον και για τις θάλασσές μας.

·         να σταματήσει η πρακτική ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών σε ρεματιές, ακτές, χωράφια, που όχι μόνο μολύνει τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά συμβάλλει και σε πυρκαγιές.

·         να σταματήσει η πρακτική καύσης απορριμμάτων σε χωράφια που προκαλεί πυρκαγιές και παράγει επικίνδυνες καρκινογόνες διοξίνες όταν καίγονται πλαστικά.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η ΔΕΔΙΣΑ και η πρακτική διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και ανακύκλωση που έχει υιοθετηθεί στα Χανιά (αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη μετά από πολυετείς κινητοποιήσεις του οικολογικού κινήματος) βρίσκεται στο στόχαστρο ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την καύση των σκουπιδιών.

Τα συμφέροντα αυτά προσδοκούν τεράστια κέρδη από την ιδιωτική διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία θα προέρχονται από κρατικές κι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και από τα τέλη καθαριότητας. Προωθούν παράλληλα την καύση των σκουπιδιών που θα τους δώσει επιπλέον κέρδη, καθώς προσδοκούν επιπρόσθετες επιχορηγήσεις και επιπλέον έσοδα από την πώληση ενέργειας που θα παράγεται από την καύση. Αδιαφορούν δε για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία μας, μιας και η καύση σκουπιδιών παράγει καρκινογόνες διοξίνες, μολύνει την ατμόσφαιρα και αφήνει τοξική τέφρα. Ορκίζονται βέβαια ότι «θα τηρούν όλες τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος», αλλά, ακόμη κι αν οι προδιαγραφές κι οι κανονισμοί μπορούσαν πράγματι να μας απαλλάξουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την τοξική τέφρα, εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε – γέλασε. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι γίνεται με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό λοιπόν, τη ΔΕΔΙΣΑ και τα μάτια μας!

Η Ημέρα του Περιβάλλοντος δεν είναι Ημέρα του ΙΧ

  Χανιά, 04-06-2024

Η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΙΧ

Κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά εκεί στο Δήμο Χανίων. Οργάνωσαν Γιορτή στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου για την Ημέρα Περιβάλλοντος και βρήκαν την ευκαιρία να επιτρέψουν την είσοδο σε αυτοκίνητα μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου, το χώρο που διεκδικούν εδώ και δεκαετίες κάτοικοι, πολίτες κι οργανώσεις ως χώρο πρασίνου για την πόλη. Η γιορτή του Περιβάλλοντος μετατράπηκε σε … γιορτή του ΙΧ!

Και να πει κανείς ότι «υπήρχε ανάγκη»; Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρχαν πάρα πολλές άδειες θέσεις στάθμευσης γύρω από το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Τελικά, κατέληξε η όλη γιορτή να μοιάζει ως πρόσχημα για να περάσουν κάποιοι τις θέσεις τους, ή τις εμμονές τους, για «περιφερειακό χώρο στάθμευσης» μέσα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Να σημειώσουμε εδώ ότι, εκτός των άλλων, κακοποιούνται και οι λέξεις και οι έννοιες σε αυτή την ιστορία. Τι «περιφερειακός» χώρος στάθμευσης είναι στο κέντρο κατοικημένης περιοχής, λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης; Η πολιτική σκοπιμότητα αλλάζει και τις έννοιες των λέξεων, αντιστρέφει τα νοήματα, το κέντρο μετονομάζεται σε περιφέρεια, η γιορτή περιβάλλοντος μετατρέπεται σε γιορτή του ΙΧ. Αντί πρώτα να φτιαχτούν περιφερειακοί χώροι στάθμευσης μακριά από το κέντρο που να συνδέονται με μίνι λεωφορεία με το κέντρο, ξεκίνησαν πρώτα οι αναπλάσεις πεζοδρομίων κι η αφαίρεση χώρων στάθμευσης χωρίς τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, με αποτέλεσμα να διχάζεται η πόλη.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και την προστασία της φύσης αναδεικνύεται με τις δεκάδες πρωτοβουλίες πολιτών για την προστασία του πρασίνου και των ακτών, με την ανάγκη που νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι να πάρουν και να φυτέψουν φυτά όπως αυτά που μοιράζονταν στην εκδήλωση στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Νιώθουν, συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται το οξυγόνο, τη δροσιά, τη σκιά που προσφέρει το πράσινο, τα φυτά, τα δέντρα.

Κι εκεί επέλεξαν κάποιοι να προσθέσουν ως «φιλοπεριβαλλοντική» δραστηριότητα την προσθήκη ενός χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο χώρο που οι πολίτες διεκδικούν για χώρο πρασίνου εδώ και δεκαετίες.

Κάποιοι θα το έλεγαν «καπέλωμα» της ευαισθησίας των πολιτών, άλλοι «πράσινο ξέπλυμα» του ΙΧ, το αποτέλεσμα είναι ότι η δημοτική αρχή επιλέγει το δρόμο της κοινωνικής διαίρεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού: οδηγοί αυτοκινήτων, οχημάτων γενικώς κατά κατοίκων της περιοχής κι όσων θέλουν χώρο πρασίνου και πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Η πολιτική εφευρέθηκε στην αρχαία Αθήνα ως τρόπος επίλυσης των προβλημάτων της πόλης μέσα από διάλογο αντί του πολέμου και της επιβολής του δίκαιου του ισχυροτέρου, των λίγων και των πλούσιων που κυβερνούσαν μέχρι τότε.

Καιρός και στα Χανιά να αρχίσουμε να αναζητούμε λύσεις μέσα από το διάλογο, να επιδιώκουμε τη συμμετοχή των πολιτών κι όχι την επιβολή τετελεσμένων γεγονότων, αποφάσεων που κάποιοι λίγοι έλαβαν, επειδή είχαν την ισχύ να το κάνουν.