Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων συμμετέχει στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης, οργανώνοντας τη Γιορτή των Πουλιών την Κυριακή 6 Οκτώβρη στη λίμνη Αγυιάς Χανίων, από τις 10 το πρωί ως 1 το μεσημέρι.
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch) είναι μια ξεχωριστή γιορτή που σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης και αποτελεί την ιστορικότερη δράση παγκόσμιας εμβέλειας της BirdLife International. Στην Ελλάδα, η πρώτη "Γιορτή των Πουλιών" διοργανώθηκε από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ το 1987, ενώ από το 1993 η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φέτος, η "Γιορτή των Πουλιών" στην Ελλάδα συμπληρώνει 37 χρόνια συνεχούς δράσης! Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν δεκάδες εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και ταυτόχρονα σε 40 χώρες της Ευρώπης με κεντρική ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου 2024 αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη. Όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, εθνικό εταίρο της BirdLife, σε συνεργασία με πλήθος φορέων όπως Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, κ.ά.
Πάνω από το 80% των βιοτόπων της Ευρώπης βρίσκονται ήδη σε κακή κατάσταση και είναι πλέον κρίσιμης σημασίας να προχωρήσουμε άμεσα και στη χώρα μας στην αποκατάστασή τους. Αυτό είναι και το κύριο αίτημα της μεγάλης εκστρατείας Restore Nature που υποστηρίχθηκε από σύσσωμη την επιστημονική κοινότητα και πάνω από 1.000.000 πολίτες στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και την ανάγκη να Φέρουμε πίσω τη Φύση καθώς, η απώλεια και η υποβάθμιση των βιοτόπων, αποτελεί έναν από τους κυριότερους και πιο πιεστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά, μεταναστευτικά και μη.
Στα Χανιά, η εκδήλωση γίνεται στη λίμνη της Αγυιάς από το 1996 κάθε χρόνο. Φέτος, εκδηλώσεις γίνονται στα Χανιά και στη λίμνη Αγυιάς την Κυριακή πρωί από τις 10.00 έως τις 13.00.
Η λίμνη της Αγυιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους στην Κρήτη. Πρόκειται για σημαντικό σταθμό στο μεγάλο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα κάθε φθινόπωρο και άνοιξη. Στη λίμνη της Αγυιάς έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών. Σε μεγάλους αριθμούς συναντώνται οι φαλαρίδες, τα νανοβουτηχτάρια, οι πρασινοκέφαλες πάπιες, οι λευκοτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, οι μικροτσικνιάδες, ενώ εύκολα βλέπει κανείς αλκυόνες και γλαρόνια. Αρπαχτικά όπως καλαμόκυρκοι συχνάζουν εκεί. Υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως η βαλτόπαπια, ενώ έχει παρατηρηθεί και χαλκόκοτα. Σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια έχουν οι κύκνοι, καθώς έμεινε ένα ζευγάρι το οποίο γέννησε μικρά που μεγάλωσαν.
Η λίμνη της Αγυιάς, παρότι εντάσσεται στο Δίκτυο των Προστατευομένων (από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία) Οικοτόπων του NATURA 2000 (με κωδικό Α 4340006 και όνομα: Λίμνη Αγυιάς-Πλατανιάς-Ρέμα και εκβολή Κερίτη-Κοιλάδα Φάσας), δεν έχει κατοχυρωθεί όπως θα έπρεπε με Προεδρικό Διάταγμα και τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης στον οποίο προβλέπεται η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών φορέων, αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων.
Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στην προστατευόμενη περιοχή, να «αδειάζει» από νερό κάποιες φορές εξαιτίας υπεράντλησης. Χωρίς αντιμετώπιση παραμένει και το πρόβλημα της εξάπλωσης και κυριαρχίας στον οικότοπο του Αμερικάνικου βουβαλοβάτραχου, ξενικού είδους που βρέθηκε στη λίμνη ξεφεύγοντας από παρακείμενη βιοτεχνία εκτροφής που απέτυχε. Η εισαγωγή ξενικών ειδών (κινέζικα χρυσόψαρα και μεξικάνικες χελώνες πχ στη λίμνη Κουρνά), ανατρέπει την οικολογική ισορροπία του υγρότοπου. Αυτά όλα μπορούν να ξεπεραστούν με τη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγυιάς αλλά και για τη λίμνη Κουρνά με απειλείται από την αυθαιρεσία και την άντληση νερού για μεταφορά προς το Ρέθυμνο, ενώ εκεί υπάρχει το νερό του φράγματος των Ποταμών που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για ύδρευση.
Η απειλή της ιδιωτικοποίησης του νερού μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των τιμών και νερό ύδρευσης αγνώστου ποιότητας όπως είχε γίνει στο Παρίσι παλιότερα, καθώς υπήρχε ρήτρα μυστικότητας! Έτσι οδηγήθηκαν στην επιστροφή του νερού στο δημόσιο τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις μετά τις περιπέτειες που είχαν με την ιδιωτικοποίηση. Δε χρειάζεται να κάνουμε κι εμείς εδώ τα ίδια λάθη, να προστατέψουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νερού!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου